ADANA, TAŞ KÖPRÜ

TAŞ KÖPRÜ
Osmanlı Devleti dönemine ait Taş Köprü fotoğrafı.
(Fotoğrafın sol tarafında Cafer Paşa Cami minaresi görülmektedir.)


      Seyhan Nehri üzerindedir. IV. (385) yüzyılda Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yaptırılmıştır. Yüzyıllarca Avrupa ile Asya arasında önemli bir köprü olmuştur. Harun Reşit (766-809) bazı eklerle Adana Kalesine birleştirmiştir. IX. yüzyıl başında Harun Reşit’in oğlu olan 7. Abbasi Halifesi Memun (786-833) tarafından onarılmıştır. III. Ahmet (1713), Kel Hasan Paşa (1847), Adana valisi Ziya Paşa (1789) tarafından da değişik zamanlarda tamirat görmüştür. Bu üç onarımının yazıtları mevcuttur. Son onarım, 1949 yılında yapılmıştır. 319 m. uzunluğunda ve 13 m. yüksekliğindedir. 21 kemerinden 14’ü ayaktadır. Ortadaki büyük kemerde iki aslan kabartması görülmektedir. Dünya’nın halen kullanılan en eski köprüsü olarak bilinmektedir.


          Osmanlı döneminde inşa edilen bir çok köprünün üzerinde karşımıza içerisinde dükkanların mescitlerin ve çarşıların olduğu tek veya iki katlı çarşılar çıkmaktadır. Aynı mimari öge bir Roma yapısı olmasına rağmen Taş Köprü'de de karşımıza çıkmaktadır. Tahmini olarak Adana Valisi Mahmut Paşa döneminde yaptırıldığı düşünülmekte. günümüzde ne yazık ki bu yapı köprü üzerinde bulunmamaktadır. 
Adana'nın Fransız işgalciler tarafından işgal edildiği döneme ait işgalciler tarafından çekilmiş bir Taş Köprü fotoğrafı.( "Le Pont d'Adana, construit par Sainte Héléne - Saint Helena tarafından yaptırılan Adana Köprüsü" yazmaktadır.)

   

      Günümüzde 14 kemerinin ayakta olduğu bilinen köprünün birbirinden farklı olan kemerlerinden en büyüğünün dibine roma imparatorları tarafından bir hazine gömüldüğüne inanılmaktadır.  Yakın tarihte başlayan Cafer Paşa Cami kazıları sırasında halk tarafından orada gömülen hazinenin arandığına dair bir söylenti çıkarılmıştır. Her kazıda olduğu gibi burada da sandıklar, küpler dolusu altın bulunduğu ve bir gece vakti gizlice götürüldüğüne inanılmaktadır. Bu durum Cafer Paşa Cami 'sinin tekrar yapımına başlanması sonucunda boşa çıkmıştır. Eski bir çok fotoğrafta bu cami görülmektedir. (Cafer Paşa Cami'si hakkındaki yazım.)

https://500px.com/mervetorbik
Adana, Taş Köprü. (Günümüz görünümü "2018 Eylül")

      Kısaca teknik bilgiler ve tarihi hakkında bilgi verdikten sonra Taş Köprü hakkında konuşmak gerekirse; evet hala kullanılan dünyanın en eski köprülerinden bir tanesi durumunda ve motorlu araç trafiğine kapalı. Malum Türkiye'de yaşıyoruz. Ne kadar motorlu araç trafiğine kapalı desem de bu durum iki tekerlekli motorlu araçların geçmesine engel olmuyor. Köprü girişinde bulunan dubalara aldırış etmeksizin geçmekteler. Ne yazık ki bunlar tarihe, tarihimize zarar veren unsurlardır. Ayrıca Köprü üzerinde sprey boya ile ne yazık ki bir çok karalama bulunmaktadır. ( Medya da bu konu üzerine çıkan haberler sonucunda Adana Büyükşehir Belediyesi ekiplerince temizleme çalışmaları başlatıldı.)  

      Taş Köprü üzerinde Yüreğir Belediyesi tarafından Ramazan Ayı İftar Etkinlikleri kapsamında iftar yemeği düzenlenmektir. 
         Köprü üzerinde üzerinde bir çok satıcıya rastlamak mümkün. Eğer bir gün yolunuz düşer de Taş Köprü'yü ziyaret ederseniz orada bulunan "Limonlu Ezme Dondurma"dan mutlaka tadın. Adana sıcağında size iyi gelecektir. Köprünün Yüreğir tarafındaki çıkışında sağ tarafta karşınıza çıkacak olan büfeden ise bir şalgam içmeden geçmeyin derim. tabi ki bunu kış aylarında gelirseniz yapmanızı tavsiye ederim. Aksi takdirde bunu yaz aylarında yapmanız sizi rahatsız edebilir.


Merak edilenler:
  • Ulaşım açısından oldukça rahat. Neredeyse tüm toplu taşıma araçları ya önünden ya da çok yakınından geçmektedir.
  • Araç trafiğine kapalıdır. 

Hoşçakalın..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AYASOFYA'nın KAPILARI

Ayasoya'nın Mozaikleri

AYASOFYA (kilise olduğu dönem)