CAFER PAŞA CAMİ

Eski Adana fotoğrafı.

      Adana Valisi Cafer Paşa tarafından 1649 yılında Taş Köprü'nün Seyhan ilçesi tarafına yaptırmıştır. Ne yazık ki 1950 yıllarında yapılan yol genişletme çalışması kapsamında (68 yıl önce) yıkılmıştır. Cafer Paşa Cami'sine dair sadece temeline dair izleri bırakılmıştır. Cafer Paşa Camisi'nin kitabesi günümüzde Adana Müzesinde sergilenmektedir. 

Cafer Paşa Camisi


      Cafer Paşa Cami geçmişte ülkemizde tarihi yapılara bakış açısını gözler önüne sermektedir. Eski Adana'ya dair olan fotoğraflara bakıldığında bize tek minaresi ile selam veren caminin günümüzde yeniden ayağa kaldırma çalışmaları devam etmektedir. Hemen aşağıdaki fotoğrafa baktığımız taktirde cami arazisinden yol genişletme çalışmaları kapsamında pekte faydalanılmadığı açıkça görülmektedir. Dönemin idarecileri tarafından bir fazlalık olduğu düşünülmüş olmalı ki yol genişletme bahanesi ile ortadan kaldırılmış. Sonraki tarihlerde yıkılan cami arazisi izin bir şekilde otopark ve pişmiş toprak (testi-güveç) satım alanı haline gelmiştir. Cafer Paşa Cami Yeniden Ayağa Kaldırma çalışmaları sırasında yapılan arkeolojik çalışmalar sırasında  halkın kazı alanına olan merakı ve duyarsızlığı nedeniyle alanın çevresi kapatılmış ve "Arkeolojik kazı alanıdır çöp atmayın" yazısı bulunan bir tabela asılmıştır.
Cafer Paşa Cami Yeniden Ayağa Kaldırma Çalışmaları
 başlamadan önceki görünümü.

      Cafer Paşa Cami Yeniden Ayağa Kaldırma çalışmaları sırasında Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Müze Müdürlüğünün ortak çalışmalarıyla yapılan arkeolojik çalışmalarda Orta Çağa ait 127 adet sikke bulunmuştur. 
Cafer Paşa Cami temel kalıntıları ve bulunan sikkeler.
     Caminin mimarisine dair çok fazla bir bilgi olmamasıyla birlikte net olarak tek minaresi olduğu bilinmektedir. Temel kalıntıları ortaya çıkarılan caminin inşaat süreci başlamış bulunmaktadır. Adana'nın eski siluetini kazanması ve tarihi bir yapının yeniden ayağa kaldırılması açısından oldukça önemli bir adımdır. Ayrıca aynı arazi içerinde bulunan Hacı Yusuf Ağa Medresesinin de yeniden yapılması konusunda Adana'ya ait koruma planının Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanıp, Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulundan onaylanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Cafer Paşa Cami'sinin uzaktan çekilmiş bir fotoğrafı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AYASOFYA'nın KAPILARI

Ayasoya'nın Mozaikleri

AYASOFYA (kilise olduğu dönem)