TARSUS GEZİSİ 6 " JUSTİNİANUS (BAÇ) KÖPRÜSÜ "

JUSTİNİANUS (BAÇ) KÖPRÜSÜ



        Adana- Ankara Karayolu’nun Tarsus girişinin kuzeyinde yer almaktadır. Köprünün, ilk yapıldığı zamanda yirmibir gözlü olduğu söylenirken bugün sadece üç gözü görülebilmektedir. Günümüzde altından su akmasa eski dönemlerden kalan su izlerini köprünün ayakları yanına inince görmek mümkün. Restore edilmiş olsa da ilk yapıldığı döneme ait taşlar günümüzde de kendini belli etmektedir. 6.yüzyılda Bizans imparatoru Iustinianus tarafından Tarsus (Berdan) Çayı üzerinde yaptırılmıştır. O dönemde köprü geçişinden para alındığı için “Baç” adı verilmiştir. Selçuklular tarafından da onarım görmüştür. 

     Günümüzde araç trafiğine kapalı olan köprü çevresinde yapılan temizlik kazısından sonra mevcutta bulunan üç kemerden ikisinin yuvarlak birisinin sivri kemerli olduğu açığa çıkmıştır. Bu yuvarlak kemerlerden birisi küçük diğeri daha büyüktür. (Yapımında kullanılan taşlardan bazılarının üzerinde geometrik motifler bulunmaktadır.) Sağ tarafta olan açıklıktan yatay konulmuş dokuz adet mermer sütun görülebilmektedir. Kullanılan taşlar çentikli yüzeyli ve hafif bosajlıdır. 


      Köprü günümüzde ne yazık ki haritalarda dahi görülmemektedir. Tarsus'a Adana yönünden geldiğinizde hemen sağ tarafınızda kalan köprü gerçekten de dikkatli gözlerle görülebilmektedir. Köprünün ayaklarının yanına kadar inebilir yüzyıllarca öncesine ait su izlerini görebilirsiniz. Ayrıca yüzyıllar öncesinde yaşamış bir taş ustasının dokunduğu taşlara dokunmak yüzyıllarca öncesine gitmenize sebep oluyor. Tarihi bir esere yakından bakmak ona dokunmak oldukça heyecan vericiyken Justinianus Köprüsü yanından geçenlerin onu görmesini beklemekte. 

NOT: Bu yapıt için ne yazık ki merak edilenler bölümü yapamayacağım. Başıboş gibi duran bu köprüye iyi davranmanızı istemekten başka bir bir diyemeyeceğim. 

HOŞÇAKALIN...



Fotoğraflar için: https://500px.com/mervetorbik/galleries/justinianus-bac-koprusu


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AYASOFYA'nın KAPILARI

Ayasoya'nın Mozaikleri

AYASOFYA (kilise olduğu dönem)