Tarsus Gezisi 1 " Taşkuyu Mağarası"


Taşkuyu Mağarası


    Tarsus'un yaklaşık 10 km kuzeybatısında bulunan Taşkuyu Mağarası; Permo-Karbonifer yaşlı mermerler ile bunları örten miyosen yaşlı kireçtaşları dokanağından gelişmiştir. Mağaranın girişi deniz seviyesinden 214 metre yüksekliktedir. Mağaranın bilinen uzunluğu 470 metredir. Yüzeye son derece yakın bulunan mağarada sıcaklık 19.5 C ve 24 C arasında değişmektir. Nem ise %77 - %89 arasında değişiklik göstermektedir
    
  Mağara birbirine bağlı galerilerden oluşmaktadır. Bu galerinde sarkıt, dikit, sütun, duvar ve perde damla taşları, örtü damla taşları ve havuzların etkileyici örnekleri bulunmaktadır. Ayrıca Taşkuyu Mağarası'nda ülkemizde nadir olarak görülen egzantirikler (aykırı oluşumlar) bulunmaktadır. 
Taşkuyu Mağarası girişi.

  
Taşkuyu Mağarası'ndan bir görüntü.









      Taşkuyu Mağarası Belediye Başkanı sn. Burhanettin KOCAMAZ döneminde projelendirilmiştir. Belediye Başkanı sn. Şevket CAN döneminde ise proje hayata geçirilmiş ve hizmete açılmıştır.







      Gelen ziyaretçiler ve bölge halkının bir kısımı mağara içerisindeki sarkıtlardan damlayan suyun şifalı olduğuna inanmaktadır. Ancak böyle bir durum söz konusu değildir. Sarkıtlardan damlayan su mağara oluşumun bir parçası olarak yüzeyden mağara içerisine sızan sudur. ayrıca yüksek nem oranından dolayı mağara içerisinde terlemden dolayı su damlamaktadır. 

      Taşkuyu Mağarası hala oluşum sürecinde olan bir mağaradır. Buraya kadar gelmişken Eshab-ı Keyf (7 Uyurlar) Mağarasına da uğramayı unutmayın..
  • Mağara'ya giriş ücretsizdir. 
  • Ücretsiz otopark bulunmaktadır.
  • Mağaraya dair bir çok görsele; https://500px.com/mervetorbik adresinden ulaşabilirsiniz. 

HOŞÇAKALIN..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AYASOFYA'nın KAPILARI

Ayasoya'nın Mozaikleri

AYASOFYA (kilise olduğu dönem)