ADANA ARKEOLOJİ MÜZESİ

     ADANA ARKEOLOJİ MÜZESİ
     Adana Arkeoloji Müzesi, Adana ili ve çevresinde bulunan arkeolojik eserlerin sergilendiği müze. Adana Arkeoloji Müzesi,1924yılında kurulmuştur.    
Adana Müzesi'nin giriş salonu.

     Kurulduğu ilk yıllarda, Polis Dairesi’nde hizmet veren Adana Arkeoloji Müzesi1928 yılında Taşköprü başındaki günümüzde yıkılmış durumda olan Caferpaşa Camii Medresesi’ne, daha sonra Kuruköprü Rum Kilisesi'ne taşındı. 1935'te müzeye bir Etnografya Salonu eklendi. Müze, 1950 yılında günümüzdeki Etnografya Müzesi Binası’na taşındı. 1966 yılında ise Kültür Parkı'nda yeni bir müze binası yapımına başlandı. Günümüzde 1972’de taşındığı Reşatbey'deki binasına hizmet vermeye başladı. Alyanakzade Halil Kamil Bey ve Ali Rıza Yalman müzenin gelişimine büyük katkıda bulunmuş müze müdürleridir.

  Adana Arkeoloji Müzesi'ndeTarsus-Gözlükule, Mersin-Yümüktepe, Milis, Karatepe, Soğuksutepe vb. höyük ve iskân yerlerinde yapılan arkeolojik kazılarda çıkan eserler ile Adana ve çevresinden derlenen eserler bulunuyor. Bunlar prehistorik (tarih öncesi), HititAsurFenikeFrig, Helenistik, Roma ve Bizans devirlerine ait heykel, kitabe, lahit, stel, mimari parçalar gibi taş eserler, pişmiş topraktan yapılmış çanak, çömlek, çeşitli kaplar, silindirik ve magma mühürleri, madeni paralar ve diğer arkeolojik buluntulardır. Müzede ayrıca Selçuklu ve Osmanlı devirlerine ait islami eserler ile, giyim kuşama, halk sanatlarına ve elişlerine, yörük çadırlarına ve yörüklerce kullanılan eşyaya ait derlenmiş etnografya malzemesi de yer alır. Müzenin en değerli eserleri lahitlerdir. Bunlar arasında 3843 envanter sayılı lahit, 1958'de Tarsus'ta bulundu ve Adana Arkeoloji Müzesi'ne taşındı. Lahitin uzun yüzlerinden birinde Truva kahramanlarından Hektor'un ölüsünün fidye karşılığında kurtarılışı, sağda Kral Priamos'un Akhilleus'e yalvarışını, solda kralın arabasından içindeişini, arkada dragonları tasvir eden kabartmalar görülmektedir.
ilk salona girişte bulunan tarihi çağlar çizelgesi.

    Adana Arkeoloji Müzesi şuan da Adana’da 68.530 metrekare hizmet alanıyla oldukça büyük bir müze kompleksi olan Adana Müze Kompleksi, düzenlenen törenle ziyarete açıldı.

     Adana’nın en eski sanayi kuruluşlarından biri olan ünlü yazar Orhan Kemal’in de bir dönem bekçi olarak çalıştığı tarihi Milli Mensucat Fabrikası’nın yerine inşa edilen müze kompleksi içinde; Arkeoloji Müzesi, Kent Müzesi, Tarım Müzesi, Sanayi Müzesi, Etnografya Müzesi, Çocuk Müzesi ve Mozaik Müzesi bulunuyor. Adana Müze Kompleksi’nin içinde ayrıca kafeterya, fuaye, satış birimleri, sinevizyon alanı ve açık alan var.

     Yapımı tamamlanan Arkeoloji Müzesinde, prehistorik dönemden bugüne insanın yaşam serüveninin, dönemlere ait bilgi metinleri, görseller, diaromalar ve canlandırmalar yardımıyla anlatıldığı yedi salon bulunuyor.
Osmanlı Devleti ve eski Türkleri gösteren balmumu heykeller.

    Ziyarete açılan Adana Müze Kompleksi’nin, toplumsal ve kültürel değişkenleri göz önünde bulunduran, çağdaş müzecilik normlarını temel alan, eğitim, iletişim ve işlevlerin dahil edildiği, katılımcılığı ve kültürel paylaşımı gözeten bir müze olmasının hedeflendiği belirtiliyor. Kompleks olarak Türkiye’nin en büyüğü olduğu belirtilen müzede, sergileme alanının 36.790 metrekareyi bulacağı kaydedildi. Tarım Müzesi’nde Adana’nın tarımsal süreci, Sanayi Müzesi’nde ise yine Türkiye’nin ilk sanayi yatırımları sergilenecek. Kent Müzesi’nde kentin geçmişi aydınlatılacak, Etnografya Müzesi’nde kentin kültürel birikimi gözler önüne serilecek. Çocuk Müzesi’nde ise geçmişten günümüze oyuncaklar sergilenecek.

     Adana’nın Seyhan ilçesinde 1907 yılında inşa edilen Milli Mensucat Fabrikası, Türkiye’nin 7. Adana’nın ise ilk tekstil fabrikası olma özelliğini taşıyor. Yazar Orhan Kemal de bu fabrikada uzun yıllar memurluk yapmıştı. Hatta, yazarın ünlü romanı “Murtaza”, bu fabrikanın  gece bekçisiydi.
Roma Dönemine ait heykellerin bulunduğu salon.
    Yeni yapılan müze binasını gezmek için en 2 saatinizi ayırmanızı tavsiye ederim. Oldukça büyük bir alana sahip. İçerisinde bulunan salonlara girmeden önce mutlaka Adana ve tarihi hakkında hazırlanmış olan sinevizyonu da izlemelisiniz. 


     Dünya'nın oluşum sürecinden başlayarak Adana'nın tarih öncesi çağları tarihi çağları gösterilmektedir. Henüz ziyarete açılmamış bölümleri bulunmaktadır. Müze içerisinde sizi bir çok balmumu heykel karşılıyor. 
Roma Dönemine ait atlı bir savaşçı tasviri.
Müze içerisinde fotoğraf çekmek flash açmamak şartıyla serbest. 
Fotoğrafların devamı için; https://500px.com/mervetorbik
Müze içerisinde hediyelik eşya mağazası ve bir de kafe bulunmaktadır.
Giriş Ücreti: 5 Türk Lirası'dır.



HOŞÇAKALIN...

kaynaklar: 
http://arkeofili.com/adana-muze-kompleksi-acildi/
http://www.wiki-zero.net/index.php q = aHR0cHM6Ly90ci53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvQWRhbmFfQXJrZW9sb2ppX03DvHplc2k 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AYASOFYA'nın KAPILARI

Ayasoya'nın Mozaikleri

AYASOFYA (kilise olduğu dönem)