Tarsus Gezisi 2 " St. Paul Anıt Müzesi "

Tarsus gezime ait ikinci yazım ile karşınızdayım.. keyifli okumalar dilerim.

St. Paul Anıt Müzesi


      Mersin ili, Tarsus ilçesi, Şehitkerim Mahallesinde bulunan St. Paul Kilisesi, 1850 tarihinde Ortodoks Arap-Rum Cemaati tarafından yaptırılmıştır. 1993 yılına kadar farklı amaçlarla kullanılmıştır. 1994 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsis edilmiştir. Bakalnlık bünyesine geçtikten sonra St. Paul Anıt Müzesi ismini almıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1997-2001 yılları arasında restorasyon çalışmaları yapılmıştır. 2001 yılında restarasyonun tamamlanmasıyla ziyarete açılmıştır. 
St. Paul Anıt Müzesi

      St. Paul Anıt Müzesi'nden kısaca bahsettik şimdide kısaca bir mimarisine değinelim. Genel olraka diktörtgen bir plana sahiptir. Kilisenin Batı tarafında dört sütunun taşıdığı tonozlu bir sundurma bulunmaktadır. Kilisenin içine batıda bulunan 2 kanatlı, üstü kemerli bir kapıdan girilmektedir. Giriş kapısının sağ ve solunda yarım plaster sütunların ekseni doğrultusunda iki sıra halinde dört serbest sütun yer almaktadır.  Kilisenin orta sahası iki yan, bir ana nef olmak üzere üç nefe ayrılmıştır.
St. Paul Anıt Müzesi ana nef süslemeleri.
     Tonozun merkezine denk gelen kısımda ortada Hz. İsa doğu da havarilerinden Yohanes ve Mattios, batıda ise Marcos ve Lucas yer almaktadır. Tonozun batısında kartal, doğusunda ise üçgen içerinde göz motifi tasvir edilmiştir. Orta nefin doğu tarafında kalan, apsisin iç mekanına açılan yuvarlak pencerenin iki yanında manzara ve melek tasvirleri yer almaktadır. 

      Ana apsis ve ayin alanını ayıran kapı ve pencere açıklığı bulunan mermer duvar üzerinde yine Hristiyanlık ile bağlantılı  olan motifler bulunmaktadır. Yalancı sütunlarla ve kemerle oluşturulan pencere açıklıkları üzerinde kengel yaprakları, kapı açıklığının güney ve kuzey taraflarında ise melek motifleri tasvir edilmiştir. 

      Kilise'nin ana apsisinin iki yanında derin nişler bulunmaktadır. Günümüz de bu nişler boş olarak bulunmaktadır. ancak genel anlamda kilise mimarisi düşünüldüğü taktirde bu nişlerin içlerinde olasılıkla Hz. İsa heykelcikleri bulunmaktadır.  
St. Paul Anıt Müzesi
      Kilisenin taban döşemesi, siyah, gri ve beyaz mermerler ile yapılmış geometrik motiflerden oluşmaktadır. Pencere ve kapıları ahşaptan yapılmıştır. Kuzey duvarında ise haç şeklinde açıklık bulunmaktadır. Ayrıca kilisenin kuzeydoğu köşesinde hala çalmakta olan bir çan kulesi bulunmaktadır. (Hatta acaba kilisenin yakınlarında mıyım diye düşünürken birden çan sesini duymuştum.)

      Ne yazık ki kilise içerisinde yapılan restorasyon bir hayli kötü yapıldığı için görmek istediğiniz o mermer sütunları görmüyorsunuz. Onlar yerine sizi içeriye girdiğiniz de üzeri alçı ile sıvanmış ve boya ile mermer havası verilmeye çalışılmış sütunlar karşılıyor. ( İçeriye girdiğim zaman benim için büyük hayal kırıklığı oluşturmuştu.) 

     Gelelim Müzenin bahçesine, burada Doğu Roma döneminde kalma küpler, sütun başlıkları, öğütme taşları, heykellere ait parçalar, mimari elemanlar ( kapı pervazı ve friz v.b.) ve özgürlük yazıtı bulunmaktadır. 
St. Paul Anıt Müzesi Bahçesi'nde bulunan Özgörlük Yazıtı. 
      Özgürlük Yazıtı M.S. 222-235 yıllarında Roma İmparatoru Severus Alexander'ın adına yazdırılmıştır. Bu yazıt Tarsus'un diğer eyaletlerden ayrı üstün bir yetkiye sahip olduğunu gösteren önemli bir belge niteliğindedir.  Yazıtın içeriğinden üzerinde bir heykel olduğu anlaşılmaktır. günümüzden yaklaşık 1785 yıl önce yazılmış olan yazıtta şunlar yazmaktadır. 

"Bu heykel imparatorluk tapınağının koruyuculuğunu iki defa yapan, gerek kent, gerekse Kilikia  eyalet (Doğu Akdeniz Bölgesi) yönetiminde, bazı sivil ve resmi işlerde özel sorumluluk ve yetkilere sahip olan ve bağımsız eyalet meclisi kurmak gibi pek seçkin ayrıcalıklarla onurlandırılmış bulunan, Kilikia, İsaurlar ve Lycaonia eyaletlerine başkanlık eden, en büyük, en güzel ve en önde başkent olan, Severus Alexander 'ın, Septimius Severus'un, Caracalla'ın ve Hadrianus'un kenti Tarsus tarafından, dindar ve talihli efendimiz İmparator Marcus Aureilus Severus Alexander'ın esenliği için dikilmiştir."


Çok merak edilen maddelere gelecek olursak;
  • St. Paul Anıt Müzesi'ne giriş ücreti 5 TL'dir.
  • Müze içerisinde ve bahçesinde fotoğraf çekmek serbesttir. 
  • Yerli ve yabancı grupların müze içerisinde ayin yapmasına izin verilmektedir. 

Konum bilgisi;
https://www.google.com.tr/maps/place/St.+Paulus+Kilisesi/@36.9142752,34.8966111,433m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x1527de65dbcdbbd1:0x90140eca7b6169a7!8m2!3d36.9141638!4d34.8974007 
Gömrsellerin devamına https://500px.com/mervetorbik adresinden ulaşabilirsiniz.

HOŞÇAKALIN..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AYASOFYA'nın KAPILARI

Ayasoya'nın Mozaikleri

AYASOFYA (kilise olduğu dönem)