Antakya Gezisi 3 " Titus Tünelleri"

  Uzun zamandır Antakya gezimizin 3. ve son bölümünü yazmak istiyordum ama ne yazık ki dersler, ödevler, sınavlar derken tatil geldi bu sıra da staj başladı. Bulduğum bir kaç günlük boşlukta ancak yazabildim. Başlıkta da yazdığı gibi Antakya Samandağ da bulunan Titus Tünellerini anlatacağım.

   Titus Tüneli, Titus Kaya Tüneli veya Vespasianus Tüneli, günümüzde Türkiye'nin Hatay iline bağlı Samandağ ilçesi sınırları içerisindedir. Kuzeyinde kalan dağlık ve denize hâkim yamaçlarda bulunan Titus adıyla bilinen Titus Flavius Vespasianus tarafından yaptırılmış, yapımı yüzyılı aşkın bir zaman sürdüğü düşünülen tünellerdir.
Tünelin girişini gösteren bir fotoğraf.
   
   Tünel, dağdan gelen derelerin ağzında ve bir iç liman olarak M.Ö. 300'lü yıllarda I. Selekos Nikator tarafından kurulan, kurucusu Nikator adıyla anılan tarihi kentin liman bölümüne bakmaktadır. Bu limanın dağdan gelebilecek sel sularıyla dolabileceği düşünüldüğünden dolayı, Titus tarafından derenin önü bir duvar ile kapatılmış, duvarın dereden gelen bölümü ile deniz arasındaki dağ delinerek tünel yapılmıştır. Tünelin kapalı bölümü 130 metre uzunluğunda olup, açık alanıyla birlikte toplam 1380 metre uzunluğundadır. Genel olarak açık ve kapalı alanlarda tünelin yüksekliği 7 metre ve genişliği ise 6 metredir. Tünel Vespasian,Titus ve Antoninus Pius zamanlarında yapılmıştır. 2014 yılında tünel UNESCO'nun Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklenmiştir.

   Ayrıca daha sonra yapıldığı düşünülen, tünelin deniz tarafına bakan kısmında kaya mezarları bulunmaktadır. Kaya mezarlarının bulunduğu yer tünele yaklaşık olarak 100 metre uzaklıktadır. Kaya mezarı alanında bulunan en büyük çukur ise oldukça gösterişlidir ve diğer kaya mezarlarından daha farklı tarzda yapıldığından dolayı halk arasında "Beşikli Mağara" olarak bilinmektedir.

   Tünelin içi hem karanlık hemde akan sulardan dolayı ıslak olduğu için bir fener ile dikkatli bir şekilde yürümekte yarar var. Hatta ufak bir tavsiye su kanallarının yanındaki çıkıntıdan yürümekte yarar var. Çünkü yer yer kayalar birden yarıklar oluşturuyor dibi görünmeyen çukurlar var. Kayaların üzeri kaygan olduğu için su kanallarının yanındaki çıkıntıdan yürümenizi tavsiye ederim. Alttaki fotoğrafta görebilirsiniz.
Tünelin duvarlarında bulunan küçük su kanalı.
 Su kanalı kayaya oyularak yapılmıştır.
Girişinden bir görüntü.
Tünelin ilk bölümünün sonları.

Tünelin çıkışında bulunan su kanalı.
Bu kanal taşlar toplanarak yapılmıştır.
Tünelin içinde bulunan kanallar kayaya oyularak yapılmıştır.
Tünelin çıkışı.


Tünelin sonunda bulunan bir yazıt. 
Ne yazık ki üzerinde günümüze ait karalamalar bulunmakta.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AYASOFYA'nın KAPILARI

Ayasoya'nın Mozaikleri

AYASOFYA (kilise olduğu dönem)