Antakya Gezisi 1 "" St. Siemon Manastırı""

 Bir Antakya Gezisi
 Geçtiğimiz günlerde Antakya (Hatay) gezisi yaptık. Kendi imkanlarımız ile 4 arkadaş çıktık yola. Gezebileceğimiz  neredeyse her yere gittik sadece Antakya Arkeoloji Müzesi kaldı. 

İlk olarak Samandağ da bulunan rüzgar tribünlerine gittik daha sonra da St. Siemon Manastırına. Antakya'ya yolunuz düşürse mutlaka uğrayın Güney tarafı harika bir deniz manzarası kuzeye dönünce sizi karşılayan harika bir orman ve dağ manzarası var. Ne yazık ki çok fazla rüzgar olduğu yüksek yerlere çıkıp manzaranın fotoğrafını çekemedim...  Açık söylemek gerekirse benim İstanbul'dan sonra beğendiğim tek şehir oldu. İstanbul'da yaşamam ama ben Antakya'da yaşarım.

Antakya sokaklarında gezerken kendinizi açık hava müzesinde gezer gibi hissediyorsunuz. Ne yazık ki acı bir durum var Antakya millet meclisi kafe olarak hizmet veriyor :(( Şarjım bittiği için Antakya sokaklarını fotoğraflayamadım. :(( 




St. Siemon Manastır
ı


M.S. 6. yüzyılda inşa edilen bu Manastır, Antakyalı St. Siemon’un “bir sütun üzerinde 40 yıl yaşadığı yer” olarak ün yapmıştır. Antakya-Samandağ yolu ile Asi Irmağı arasında bir dağ üzerinde yer alan St. Simon Manastırı’na, Değirmenbaşı Beldesi’nden ayrılan yoldan ulaşılır. Manastır, Aknehir Beldesi sınırları içinde 479 metre yüksekliğindeki bir tepeye kurulmuştur. 

St. Siemon Manastırı ve eklentileri kısmen kayalar üzerine oyulmuş ve kesme taşlardan yapılmış bir yapı olup, 132 metreye, 160 metre ebatlarında dikdörtgen biçimindeki bir alan üzerine yerleşmiştir. Birbirine paralel iki duvarla çevrilmiş ve üç yönden girişi olan (halen iki girişi mevcuttur) manastırın doğu-batı ekseni, bir haç şeklindedir. Bu alan üzerinde St. Siemon’un sütununun bulunduğu, merkezi sekizgen avlu çevresinde düzenlenmiş çeşitli manastır yapıları ve üç kilisenin kalıntıları bulunmaktadır. Halen 4 metrelik kaide bölümü mevcut olan sütunun gerçek yüksekliğinin 9,5 metre ya da 12,5 metre olabileceği tahmin edilmektedir. 


Manastıra, birbiriyle kesişen doğu-batı ve kuzey-güney eksenleri üzerine oturtulan yapılarla haç şekli verilmiştir. Bu alan üzerinde üç kiliseden başka misafirhane, mutfak, kiler odaları ve sarnıçlar yer almaktadır. Manastıra en yakın su kaynağı 2,5 kilometre uzaklıkta bulunduğu için su ihtiyacı yağmur sularının biriktirildiği sarnıçlarla karşılanmıştır.


Valilik, St. Siemon Manastırı’nda restorasyon çalışmaları yaptırmaktadır.
























































Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AYASOFYA'nın KAPILARI

Ayasoya'nın Mozaikleri

AYASOFYA (kilise olduğu dönem)